Rapport från PRITE Yanatile (Peru) oktober 2019

Rapport från PRITE Yanatile (Peru) oktober 2019

Här kommer en rapport från dagens besök på skolan PRITE Yanatile, en skola för barn med funktionshinder som ligger avlägset, i djungeln, på andra sidan Perus höga, grönklädda berg.
Efter många timmars skumpande på smala bergsvägar med branta stup kom vi äntligen fram till Yanatile. Här bor ca 6000 människor bland kullarna och man uppskattar att det finns ca 60 barn med särskilda behov bland dessa.
För något år sedan fick vi, Children in Focus, frågan om vi ville vara med i ett projekt som skulle starta upp en skola i Yanatile för barn med funktionshinder. Det fanns då ingen verksamhet för dessa barn. De hölls gömda i hemmen och blev därmed isolerade från omvärlden. Stiftelsen Perus vänner, som vi samarbetar med i Peru, hade fångat upp situationen och vi beslutade oss för att tillsammans med dem göra en satsning.
En skola startades. Kommunen ordnade med lokal och staten med lärare. Vi, Children in Focus, bekostade utrustning för barnens utveckling, sängar för de minsta barnen, leksaker för motoriken, musikanläggning etc.
Genom skolan får nu dessa utsatta barn möjlighet till utbildning och utveckling både fysiskt och emotionellt utan diskriminering.
I dag besökte vi skolan för första gången och blev otroligt varmt mottagna av skolans personal, de underbara barnen och deras föräldrar. De berättade att på den korta tid verksamheten varit öppen så har barnen blivit mycket mer öppna och sociala. Det kändes fantastiskt fint att träffa barnen och leka med dem en stund. Vi byggde med klossar och busade genom att kasta en trasa mellan varandra. Tänk att något så enkelt kan bli så roligt och leda till så många härliga skratt.
Syftet med resan till Yanatile var att besöka skolan och utvärdera verksamheten. Efter genomgång med skolans personal så kunde vi fastställa att allt fungerade utmärkt. Det kändes otroligt fint att vår satsning gjort en sådan skillnad och att tacksamheten var så stor.
Vi frågade Maria, läraren, om det fanns ytterligare behov och hon svarade att barnen skulle bli väldigt glada för lite fler vanliga leksaker som exempelvis bilar och dockor.
Vad säger ni, ska vi samla in lite pengar och ge dem leksaker till jul? Det vore en fin julklapp till dessa ljuvliga ungar.
Vill du vara med och sponsra, sätt in ett bidrag på Children in Focus bankgirokonto 190-6478. Du kan också swisha till 1231896331.

Tillsammans gör vi skillnad!


Comments are closed.