Bakgrund

Bakgrund

Idén till att starta stiftelsen kom under en resa till Nepal och Bhutan. En gemensam längtan till Himalaya tog oss dit hösten 2012. Vi var nyfikna på Bhutans sätt att mäta välstånd genom lyckoindex istället för BNP. Var de världens lyckligaste land?

Resan gick via Nepal, ett litet land som ligger inklämt mellan Kina i norr och Indien i söder. Här finns Himalaya som med sina lager av vita bergstoppar bildar en slående vacker kuliss. Några av världens högsta berg ligger här, bl.a. Mount Everest med sina 8 848 m.ö.h. I detta vackra land lever ca 30 miljoner människor.

Vi vandrade genom byarna i bergen och mötte en enorm fattigdom men också mycket kärlek och nyfikenhet. Flera äldre kvinnor uttryckte en omsorg för vår fattigdom, våra själar. Det blev en omvälvande resa på många plan. Vi kände att vi ville göra något för människorna vi mötte. Frågan var bara vad vi kunde göra och hur det skulle göras för att bli så bra som möjligt. Vi var måna om att de som behövde vår hjälp också verkligen fick den. Vi ville säkerställa att pengarna hamnade där de skulle.

Vi hade under resan fått ett stort förtroende för vår lokala researrangör, Gyan, och guide, Gyanendra. Vi diskuterade frågorna med dem och kom, efter noggrann utvärdering, fram till att vi i första hand ville hjälpa barnen i en avlägsen by i Himalaya.

Nu visste vi var vi ville göra vår insats, nu återstod bara frågan hur vi skulle samla in pengar för att kunna hjälpa.

Under vår vandring i Himalaya fotograferade vi människor vi mötte och miljöer vi vistades i. Det blev många starka och vackra foton. En idé om att arrangera en fotoutställning som plattform för insamlingen tog form. Fotoutställningen ”Himalaya in Sight” visades på Galleri Hagström i Gamla Stan i Stockholm hösten 2013. Utställningen blev en succé och vi lyckades samla in närmare 100.000 kronor genom försäljning av fototavlor och donationer. Läs mer här.

För att kunna hantera insamlade medel och säkerställa att pengarna går till rätt ändamål startade vi Insamlingsstiftelsen Children in Focus. I Nepal har våra lokala representanter också en stiftelse som vi har full insyn i. www.open.org.np

På sikt hoppas vi även kunna starta projekt i andra länder. Först vill vi dock säkerställa att vi levererar det vi har åtagit oss i byn Taksar uppe i Himalaya.

Vi arbetar långsiktigt och vill uppnå de mål vi har satt upp tillsammans med de lokala representanterna i projektet. Målen har utformats efter de behov som byborna själva känner är mest angelägna för att få en bättre tillvaro för barnen.

För mer information om våra projekt – Klicka här.

Kommentera