Har du koll på oss?

Har du koll på oss?

Kanske det är dags att göra en liten summering över vilka vi är och vad vi gör…
Det är Eva Södersteen och jag, Anna Idegren Rydh som driver Children In Focus. Vi arbetar helt ideellt för att förbättra situationen för barn i hela världen. Det kan låta lite pretantiöst och självklart förstår vi att vi inte kan hjälp alla men vi kan göra stor skillnad för några. Just nu stöder vi främst barn i Nepal och Peru.
Jordbävningarna i Nepal, för två år sedan, lämnade stor förödelse, många människor förlorade sina hem. Children in Focus har hjälpt 25 barnfamiljer att bygga upp sina hus igen.
Turismen har minskat kraftigt i Nepal och många som arbetar som guider och chaufförer har nu svårt att försörja sina familjer. Children in Focus supportar 19 barn till dessa i närheten av Kathmandu genom att betala kostnader för deras skolgång.
Vi stöder också en liten skola som ligger i en otillgänglig by i Himalaya, Shree Durga Bhagwati Primary School. Där har vi ex. byggt ett litet skolkök och anställt två kvinnor som lagar mat till barnen varje dag. Råvarorna köps från de lokala bönderna.
Tidigare åt barnen inte mat under skoldagen, de fick enbart en kopp té och ibland något kex. Detta trots att skoldagen är lång och vägen till skolan likaså. I Taksar går barnen i skolan mellan 09.00-16.00 och många har minst en timmas vandring för att komma till skolan. Det innebar 9 timmar utan mat. Här i Sverige pratar vi om vikten av att äta näringsriktigt för att kunna tillgodogöra kunskap i skolan. Självfallet gäller det samma för barnen i Nepal. Genom att äta ett mål näringsrik mat per dag i skolan kommer de att öka sina chanser att ta till sig kunskap. Genom att lära sig läsa och skriva förbättras barnens möjlighet till ett självständigt liv med god hälsa, inkomst och en framtid där de kan påverka utvecklingen. Utbildning är grundläggande för att kunna ta sig ur fattigdom och utsatthet.
Det här är några av de saker vi gör.

Under 2016 har vi även supportar en skola i Peru för handikappade barn. På skolan Senor de la Vara i Calca går 30 elever med särskilda förmågor, som man benämner det i Peru. Vi fick information om att barnen saknade utrustning av alla de slag och beslutade ge en gåva. Det gjorde att de kunde införskaffa cyklar, rullstolar, studsmatta, gåstol, gymnastikredskap och en ljudanläggning. Även stolar, arbetsbord, förstaförbandskit och brandsläckare har tillförts skolan.
Det var stor feststämning när sakerna kom och barnen provade all utrustning omedelbart. Populärast var att spela och sjunga i ljudanläggningen.
Barnens glädje och tacksamhet var översvallande. Det blev många skratt, glädjetårar och kramar. Detta är barn som inte ofta får någon uppmärksamhet.

Under 2017 kommer vi att fortsätta stödja de projekt som redan är ”på rulle”, både i Nepal och Peru.
Hjälp oss att sprida vårt budskap genom att dela den här informationen med dina vänner. Be dem gilla vår sida på facebook.
https://www.facebook.com/ChildrenInFocus/


Comments are closed.