Tiger’s Nest

Titel: Tiger’s Nest
Fotograf: Anna Idegren Rydh

Paro, Bhutan

Det mytomspunna landet Bhutan är det sista kungadömet i Himalaya. Här mäts inte välstånd i BNP utan genom ett lyckoindex. Bhutan sägs vara världens lyckligaste land.

Det buddistiska klostret Tiger’s Nest är ett av landets mest kända landmärken.

En buddist lär, enligt sägen, ha kommit flygande på en tigerhona och slagit sig ner på en klippavsats för att meditera under flera år. Hans namn var Guru Rinpoche och han sägs vara den som tog buddhismen till Bhutan. På samma plats byggdes sedan templet i dess nuvarande form under slutet av 1600-talet.

Bilden är tagen från motsatt berg på 3120 möh. För att ta mig dit behövde jag vandra uppför berget (900 höjdmeter). Det var extremt ansträngande eftersom vandringen var på hög höjd och lutningen rejäl. Ska jag vara ärlig så var det en riktig ”nära döden upplevelse”. Jag tog helt slut.

Från denna plats kunde man sedan via ca 700 trappsteg ta sig över till det andra berget där Tiger’s nest ligger. Där råder en hög säkerhet och ingen får ta med sig kameror eller andra tillhörigheter in. Målet är att få dricka en klunk av det heliga saffransvattnet som bjuds ur en källa inne I templet.

Luften var hög och klar. Solen värmde. Det var en fantastisk känsla att sitta på denna unika plats och meditera en stund.

Kommentera